Skip to content

Neurologie

Om écht te kunnen begrijpen hoe een Chiropractor u kan helpen met klachten die stammen uit het zenuwstelsel, is het belangrijk om eerst een paar dingen te weten over het functioneren en de ontwikkeling van het brein. Daarom nemen we u graag eerst mee in wat achtergrondinformatie.

Het is algemeen bekend dat een baby geboren wordt met een heel primitief brein. In feite wordt alles in het lijfje van een pasgeboren baby aangestuurd vanuit de hersenstam; daar zit namelijk het centrale operatiecentrum. Bij de geboorte bestaat de rest van het brein alleen uit zenuwsprieten die vanuit de hersenstam naar boven en voren projecteren. Deze sprieten hebben nog weinig of geen vertakkingen en vormen daardoor ook weinig tot geen connecties met andere zenuwsprieten. Netwerken moeten nog gevormd worden; dat gebeurt onder invloed van stimulatie van buitenaf. Door licht, geluid, geur, aanraking, smaakjes, zwaartekracht en bewegingen, worden de zintuigen geprikkeld en daardoor beginnen de zenuwsprieten te vertakken en connecties met elkaar te vormen. Zo ontstaan er netwerken, zoals volwassen breinen hebben. Een goed ontwikkeld brein heeft veel lange, robuuste connecties tussen verschillende netwerken in beide hersenhelften.

Zoals hierboven te zien is, worden in het rijtje van zintuigen ook beweging en zwaartekracht genoemd. Welk zintuig neemt dat dan waar? Hetzelfde zintuig dat maar liefst 85% van alle zintuigelijke waarneming vertegenwoordigt. Namelijk het zintuig dat met name gevormd wordt door de kleine gewrichten en spiertjes in de wervelkolom, samen met andere gewrichten en stabiliteitsspiertjes in ons lichaam. Simpel gezegd komt dus 85% van alle inkomende informatie naar onze hersenen uit deze bronnen, die gevestigd zitten in onze gewrichten en spieren. Dat is bijna zes keer zoveel als de informatie van alle andere zintuigen bij elkaar.

Dat wetende, kunt u zich afvragen wat er dan gebeurt als er in u, uw kind of pasgeboren baby een wervelblokkade optreedt? Dit heeft verreikende effecten. Je kunt het vergelijken met het omdoen van een blinddoek: je hersenen missen een stuk informatie omdat deze verstoort wordt door de blokkade – de wervel beweegt immers minder goed en daardoor geven de spieren en gewrichtjes van dat segment minder impulsen door aan de zenuwen die naar de hersenen lopen.. En wat als een wervel in scheefstand komt of abnormaal beweegt? Dit kun je vergelijken met een flitsend licht of een harde piep die je constant irriteert. Onze hersenen krijgen dan constant een impuls vanuit de spieren of gewrichten die hierdoor beïnvloed zijn. Dit veroorzaakt een bepaalde stress op het zenuwstelsel, dat hierdoor geïrriteerd raakt.

Het is dan ook niet gek dat een blokkade of scheefstand van de wervels niet alleen stress en spanning op het zenuwstelsel veroorzaken, maar ook de ontwikkeling en het functioneren van het brein in de weg staan. En hoe vroeger in de ontwikkeling dit plaatsvindt, hoe groter de impact is die het heeft op de ontwikkeling van het brein. Net als een boom die niet de juiste voeding krijgt, en daardoor niet goed groeit, kunnen bepaalde netwerken in deze omstandigheden niet goed groeien en ontwikkelen.

Je kunt je brein eigenlijk vergelijken met een computer die je koopt. Bij aankoop heeft deze computer een aantal programma’s op de harde schijf staan, en deze zijn te vergelijken met de vaste ‘programma’s’ die zich bevinden in onze hersenstam. Soms moet er een ander programma worden toegevoegd, soms wordt er een update uitgevoerd. Wanneer het programma of de update niet goed downloadt, kan de computer niet goed functioneren. En dat geldt eigenlijk ook voor uw hersenen. Soms moet de informatiestroom van je hersenen ‘opgeschoond’ worden, om deze optimaal te laten functioneren.

Om die reden starten we elke neurologische casus met het ontstoren van het zenuwstelsel door middel van het corrigeren van de wervelkolom. Door de blokkades op te lossen krijgt het brein weer de juiste en gebalanceerde informatie vanuit het zintuig in en om de wervelkolom. In ons onderzoek testen we de individuele netwerken in het brein en kijken we waar er problemen optreden en brengen we dit in kaart. Van daaruit gaan we een plan opstellen waarin we focussen op de ontwikkeling en connectiviteit van de netwerken, zodat dit alles weer naar behoren gaat functioneren.

Het zal geen verrassing zijn, na het lezen van bovenstaande informatie, dat het aanpakken van de blokkades en scheefstaande wervels de eerste stap in het ontwikkelen van het brein. Ook al lijkt het soms hetzelfde, de correcties die we bij Excellence gebruiken zijn net wat anders dan de correcties die andere therapeuten gebruiken en hebben specifiek effect op de kleine spiertjes in de wervelkolom. Deze zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met het ‘kraken’ door een Manueel Therapeut.

De netwerken in het brein die ontwikkeld worden vanaf jongs af aan moeten ook met elkaar kunnen communiceren. Net als bij mensen onderling is timing hierbij van belang. Stel, u belt mij om 8:00 en ik beantwoord de telefoon pas om 8:03, dan spreken we elkaar nog niet. Onze timing was niet goed. Zo is timing van de netwerken dus ook van belang. We maken de timing weer nauwkeurig door middel van de oefeningen die we u aanbevelen om de netwerken te integreren.

Zoals u kunt lezen, zijn er nogal wat zaken die aangepakt moeten worden voor een optimaal functionerend zintuig dat de juiste informatie naar de hersenen kan verzenden. Een neurologisch behandeltraject duurt daarom langere tijd en is intensief. Hier geldt; hoe uitgebreider het probleem, hoe ingewikkelder de oplossing. We beginnen vaak met 2x per week behandelen en gaan na verloop van tijd terug naar 1x per week. In tijden van extra stress (verhuizing, toetsenweek, nieuwe school, ziekte), moeten we soms tijdelijk terug naar 2x per week om deze extra prikkels te behandelen. Wanneer de vooruitgang stabiel is, breiden we de tijd tussen de behandelingen steeds verder uit. Elk behandeltraject wordt vanzelfsprekend specifiek afgestemd op de behoeften van de betreffende deelnemer.